Kontakt:

Adresa: Brdo Zlatar
31320 Nova Varoš
Srbija
www.zlatarvilazorka.info
M: +381 64 18 78 964

Crkva Sv. Trojice u Bistrici (spomenik kulture)

Crkva je podignuta u srednjem veku za vreme Nemanjića. Naime, kralj Vladislav je izdao povelju ovom manastiru između 1234 – 1243. godine. Kao i ostale crkve i manastiri vekovima je bio u ruševinama, a obnovljen je u XIX veku. Crkva je jednobrodna, pokrivena dvoslivnim krovom od šindre. Prema nekim saznanjima, manastirski ljudi su još u XIII veku poznavali tehnologiju spravljanja piva. Crkva se nalazi u Bistrici, udaljena 1 km od magistralnog puta Prijepolje – Nova Varoš.

Crkva brvnara u KuĆanima (spomenik kulture)

U selu Kućani, smeštenom na južnim obroncima Zlatibora, nalazi se crkva posvećena Hristovom Vaznesenju. To je brvnara minijaturnih razmera, podignuta u XVIII – XIX veku. Carske dveri, izvedene u pozlaćenom duborezu, delo su Simeona Lazovića, na kojima se nalazi ovaj natpis „si dveri priloži az grešni jerej Simeon pisac sebe za spomen, suprugi jego Angeli, sinu Aleksiju i Maksimu za zdravi u cerkov sv. Arhangela… ( 1780 marta 20 )“.

Crkva brvnara u Radijevićima (spomenik kulture)

Hram posvećen pokrovu Svete Bogorodice u selu Radijevići na Zlataru podignut je 1808. godine, u vreme kratkog primirja tokom Prvog srpskog ustanka. Po predanju crkvu je podigao Vasilije Purić, sveštenik, koji je zbog toga bio oteran u Travnik, gde je robovao kod travničkog vezira tri godine dana. Građena je kao kuća, da bi se, verovatno prikrila njena namena.

Crkva u Štitkovu

Crkva je podignuta u srednjem veku za vreme Nemanjića. Naime, kralj Vladislav je izdao povelju ovom manastiru između 1234 – 1243. godine. Poveljom se propisuju obaveze zavisnih i manastiru potčinjenih stanovnika. Početkom XIV veka bistrički manastir je bio poklonjen kao metoh manastiru Svetih apostola Petra i Pavla, a ovaj kasnije manastiru Hilandaru. Kao i ostale crkve i manastiri vekovima je bio u ruševinama, a obnovljen je u XIX veku. Crkva je jednobrodna, pokrivena dvoslivnim krovom od šindre.