Kontakt:

Adresa: Brdo Zlatar
31320 Nova Varoš
Srbija
www.zlatarvilazorka.info
M: +381 64 18 78 964

PLANINA ZLATAR

Zahvaljujući vazduhu koji krepi i jača organizam, planina Zlatar u jugozapadnoj Srbiji sve je omiljenija destinacija i utočište onima koji bi da bar na kratko pobegnu od uzavrelog gradskog asfalta i u gotovo netaknutoj prirodi dišu punim plućima. Zbog planinskog vazduha bogatog terpentinom i ozonom i gustih četinarskih šuma, koje prekrivaju najveći deo površine, planinu Zlatar s pravom nazivaju i fabrikom crvenih krvnih zrnaca.

GEOGRAFSKI POLOŽAJ

Planina Zlatar, duga 22 i široka 12 kilometara, ugnezdila se na prostoru između Lima, Bistrice, Nove Varoši i Peštera. Svojim severnim padinama blago se spušta u dolinu Uvca, dok je sa južne strane oštro zasečena dubokom klisurom reke Mileševka. Zlatar se, po svojoj veličini, ubraja u manje masive, a u njegovom imenu sažeta su sva njegova svojstva – guste šume, mirisne livade i proplanci, živopisna sela, umerena klima sa 265 sunčanih i oko 100 snežnih dana u godini - koja ga čine jenom od najlepših planina u Srbiji.

BLAGOTVORAN VAZDUH

Zbog svojih prirodnih odlika i vazduha koji blagotvorno deluje na ljudski organizam, planina Zlatar je 2006.godine uredbom Vlade Srbije proglašena vazdušnom banjom.
Da je planinski vazduh na Zlataru lekovit, znalo se još u davnoj prošlosti. U njedrima planine svoje nastambe gradili su stari Grci i Rimljani, a u njegovim lepotama i plodovima prirode uživali i pojedini članovi kraljevske loze Nemanjić, koji su u na planinskim padinama u 13. veku podigli svoju zadužbinu, manastir Mileševa.