Kontakt:

Adresa: Brdo Zlatar
31320 Nova Varoš
Srbija
www.zlatarvilazorka.info
M: +381 64 18 78 964

Manastir Dubnica

Dubnica se nalazi samo nekoliko kilometara od sjenickog jezera, u dolini Uvca.
Nama nepoznat, hrabar ali i mocan ktitor bio je, bez sumnje, graditelj Dubnice iz prvih decenija XV veka. Medjutim, od ostataka crkve i konaka iz tog perioda danas se malo sta moze raspoznati. Na jedinom i vec ispranom ostatku freske, na dovratniku portala naosa, tri od cetiri slovna broja, kojim nas zivopisac iz davnih vremena skrto obavestava da je Dubnica gradjena i zivopisana 1422. godine.

Manastir MileŠeva

Manastir Mileševa je srpski srednjevekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci. Raški po stilu, podigao ga je kralj Stefan Vladislav (1234-1243) u prvoj polovini XIII veka kao svoju zadužbinu, a u njoj je i sam sahranjen. U priprati, koju je kralj Vladislav dogradio 1235. godine, položio je mošti svog strica svetog Save. Njih su Turci 1594. godine prilikom osvajanja preneli na Vračar (Beograd) i spalili, u pokušaju da slome srpski duh. Manastir je nastao u vreme Latinskog carstva, kada i nastaje takozvani "plastični stil" koji se odlikuje monumentalnošću, izbegava dekorativnost i naginje formama klasične antike. U manastirskoj crkvi se 1377. godine za kralja Srbljem i primorjem krunisan je Tvrtko I Kotromanić, sestrić Cara Dušana. Stefan Vukčić Kosača se u njoj 1446. godine proglasio „hercegom od svetog Save“, po čemu je Hercegovina dobila ime.

Manastir Banja

Banja je manastir u naselju Pribojska Banja posvećen je Sv. Nikoli Dabarskom. Nije poznato kada je osnovan, ali je postojao u [12. vek]u u Studeničkom tipiku, kada je njegov iguman učestvovao u izboru studeničkog igumana. Od 1220. godine postaje sedište Dabarske episkopije, zbog čega dobija naziv Sv. Nikola Dabarski, a kasnije postiže sedište Dabrobosanske episkopije, koju je osnovao Sveti Sava. O značaju manastira sve do pada srpske države svedoče grobovi najistaknutijih vlastelinskih porodica iz vremena vladavine careva Dušana i Uroša, a jedno vreme crkva je bila mauzolej moćne vlastelinske porodice Vojnović. Današnju crkvu Sv. Nikole 1329. godine podigao je kralj Stefan Dečanski, a oko 1570. godine značajno je obnovljena usled turskih razaranja.